Spillerpræsentation: Luka Jović

Introduktion – hvem er han, ham Jović?

Luka Jović blev født i Bijeljina (en by med små 115.000 indbyggere, red.) i Bosnien-Hercegovina d. 23. december 1997. Real Madrids nye serbiske angriber snørede for første gang støvlerne i en alder af fem år, da han startede med at spille fodbold i den lille serbiske klub, FK Loznica. Her deltog han blandt andet i en ungdomsturnering for børn mellem 4-12 år i Belgrade, hvor han for først gang imponerede landets hjemlige talentspejdere.

Det var Red Star Belgrades daværende talentspejder/ungdomstræner, Tomislav Milicevic, der opdagede Jović i ovennævnte turnering og inviterede ham til prøvetræning i den store serbiske traditionsklub.

Jović' far, Milan Jović, havde imidlertid andre planer for sin talentfulde søn. Således forsøgte han at overbevise Jović om, at fodboldlykken fandtes i Partizan, der på det tidspunkt, ligesom Red Star Belgrade, havde haft snøren ude efter ham i et godt stykke tid - Partizan tilbød ham sågar 200 euro om måneden, men han insisterede selv på at repræsentere Red Star Belgrade, der altså fik fornøjelsen af Jović' skarpe målnæse fra 2005 og frem til 2016, hvor han skiftede til Benfica.

Han debuterede for Red Star Belgrades førstehold med et brag tilbage i 2014, da han blev skiftet ind mod FK Vojvodina, hvor han scorede til slutresultatet 3-3, hvilket sikrede den serbiske klub mesterskabet det år - han blev endvidere den yngste målscorer i klubbens historie, en milepæl Dejan Stankovic var indehaver af inden.

Han nåede at spille 48 kampe for Red Star Belgrade på to år, hvor han scorede 13 mål og lavede fire assists, ligesom han var med til at vinde det serbiske mesterskab to gange.

Jović’ hidtidige klubkarriere – det tyske gennembrud

Luka Jović blev i vinteren 2016 solgt til Benfica for små 6,6 millioner euro, med hvem han skrev en femårig kontrakt. Den unge serbiske angriber fandt sig imidlertid aldrig for alvor til rette i portugisisk fodbold, og han fik kun fire kampe (i alt 40 minutters fodbold, red.) på Benficas førstehold og 18 kampe på B-holdet, hvor han scorede fire mål og lavede to assists.

Som et lille plaster på såret, fik han dog to mesterskaber og tre pokaltitler med sig, da han var en del af førsteholdstruppen, inden Benfica valgte at leje ham ud til Frankfurt, der fik en lav købsklausul med i lejeaftalen på den serbiske angriber.

Jović brugte sin første sæson i tysk fodbold på at vænne sig til omgivelserne og de mere stringente træningspas, der krævede stor disciplin fra samtlige spillere. Han blev aldrig fast mand under Niko Kovac i sin første sæson, men han spillede alligevel 22 kampe i den tyske Bundesliga, scorede otte mål og lavede en enkelt assist. Desuden fik han ligeledes fem kampe i den tyske pokalturnering, som Frankfurt senere vandt 3-1 over Bayern München - Jović så hele kampen fra bænken.

Kovac blev byttet ud med Adi Hütter frem mod sæsonen 2018/19, der skulle vise sig at blive Jović' helt store internationale gennembrud. Hütter implementerede sit 3-5-2 system, hvor Jović dannede et giftigt makkerpar med franske Sébastian Haller i angrebet. 

Frankfurts offensive fremstød bestod ofte med spil over kanterne i den netop overståede sæson, hvilket også er tilfældet med Zinedine Zidanes fodbold, hvorfor Jović scorede mange af sine mål efter indlæg, hvor han med sin placeringsevne og naturlig næse for mål kom først på bolden, og man kunne sagtens forestille sig, at Zidane kommer til at spille med såvel Jović som Karim Benzema på toppen og en offensiv midtbanespiller bagved disse (det kunne være Hazard, red.), når den enkelte kamp kræver det.

Han scorede 17 mål over 32 kampe i den bedste tyske fodboldrække og lavede ligeledes seks assists under Hütters ledelse, hvilket var en markant forbedring fra året forinden, herunder fem mål i en enkelt kamp mod Fortuna Düsseldorf, en milepæl han blev den yngste spiller i den tyske Bundesligas historie til at opnå. Desuden scorede han også ti mål i Europa League, hvor Chelsea, de senere vindere, slog Frankfurt ud med hiv og sving i semifinalerne efter straffesparkskonkurrence på Stamford Bridge

Frankfurt reagerede hurtigt oven på Jović' fornemme sæson og udløste hans købsklausul på små fem millioner euro for at sende ham videre til Real Madrid for 60 millioner euro kort tid efter - en handel som Benfica også fik lidt økonomisk gevinst ud af.

Hvad kan han bidrage med i Real Madrid?

Real Madrid var selv sagt ikke den eneste klub, der var ude efter Luka Jović' imponerende målnæse. Således var Barcelona også med i kampen om serberens underskrift, men ligesom i 2005, hvor han valgte Red Star Belgrade over Partizan, valgte han Real Madrid (hans drømmeklub, red.) over Barcelona, selvom Frankfurt forsøgte at narre flere penge ud af Real Madrid.

Jović har hele pakken og han er bare 21 år. Han har erfaring fra flere forskellige ligaer, han har international erfaring og han har scoret mål alle steder. Han har gode dribleegenskaber, er fremragende i hovedspillet, har en fin teknik, er dygtig med begge ben og så er hans næse for mål og afslutninger i den absolutte verdenstop.

Han bliver uden tvivl en stor gevinst for Zidane i franskmandens system i de kommende år, da har det nødvendige killer-instinkt i boksen, som er ganske få angribere forundt.

1 Luka Jovic F M 32 2256 17 5 3.83 1.04 16.37-0.63 3.95-1.05 0.65 0.16

Ifølge Understat var Jović' expected goals på 16,37 for sæsonen i den tyske Bundesliga, hvilket er en håndgribelig indikation på den 21-årige angribers individuelle styrke i feltet, hvilket blandt andet skyldes nogle af serbernes akrobatiske scoringer, og hvis der er noget, som Real Madrid har manglet efter Cristiano Ronaldos afgang, er det mål ud af ingenting.

Det lader til, at Jović er en investering i Real Madrids fremtid, akkurat som Benzema var det tilbage i 2009, da Florentino Pérez hentede verdensstjerner som Cristiano Ronaldo og Kaká, ligesom man havde Raúl og Gonzalo Higuaín i truppen, der i den første sæson også spillede flere minutter end Real Madrids nuværende franske førstevalg på 9'eren.

Vi kommer givetvis til at se det samme med Jović, der vil blive kørt stille og roligt frem, inden han i sæsonen 2020/21 eller 2021/22 bliver Real Madrids ubestridte førstevalg på toppen efter at have stået lidt i skyggen af Benzema.

Jović’ internationale karriere

Real Madrids serbiske nyerhvervelse, Luka Jović, har repræsenteret fem af seks mulige ungdomslandshold, siden sin debut på det serbiske u/16-landshold tilbage i 2012, da han blot var 14 år gammel.

I u/16-regi nåede han at spille 12 kampe og score ti kasser på et lille års tid, hvorfor Serbiens daværende u/17-træner, Branislav Nikolic, rykkede ham et niveau op – Jović kvitterede med 16 mål i 19 kampe på det serbiske u/17-landshold, som han ligeledes blot nåede at repræsentere i et års tid.

I 2014, 16 år gammel, spillede Jović allerede u/19-fodbold på ungdomsplan under Ivan Tomic, der havde ansvaret for det serbiske u/19-landshold, og her gik den serbiske skarpretter også målamok med 10 kasser i 13 kampe, hvor han blandt andet scorede et enkelt mål ved europamesterskaberne for u/19-landshold.

Året efter den store succes på det serbiske u/19-landshold, valgte Tomislav Simic at rykke Jović op i u/21-truppen som 17-årig og her scorede han syv mål over 14 kampe, inden han debuterede for det serbiske a-landshold i en kamp mod Chile, som serberne tabte 0-1. Siden er det blevet til seks landskampe mere, syv i alt, og to mål under Mladen Krstajic. Senest startede han inde mod Litauen i EM-kvalifikation og scorede et særdeles fremragende mål.

Jović har først lige taget hul på sin lovende fodboldkarriere, hvorfor serbisk landsholdsfodbold kan se frem til at blive forkælet med den 21-årige angribers farlige målnæse mange år frem.

Skribentens forventninger

Som altid, når Real Madrid henter en ny spiller med stort potentiale, har jeg høje forventninger. Det havde jeg også med Theo. Det havde jeg også med Raphaël Varane. Det havde jeg også med Asensio. Det havde jeg også med Isco og det havde jeg også med Dani Ceballos. Der er ingen grund til andet. Og slet ikke med Luka Jović, der virker til at være lavet af det rette stof og skolet godt i tysk fodbold, hvor han uden tvivl har fået noget mere hår på brystet, end han havde i Benfica, der heller ikke troede nok på Jović’ egentlige potentiale.

Jeg forventer imidlertid ikke, at brager ind i Real Madrids startopstilling med det samme, da Benzema sidder tungt på pladsen som førsteangriber i klubben, og har gjort det i lang tid, men Jović kommer til at få sine minutter i næste sæson såvel uden som med Benzema ved sin side, og så er det bare med at gribe chance, når den byder sig til.

Jović' egenskaber i boksen er ikke noget, man kan lære - det er noget, man har. Og derfor er han helt unik. Det kommer vi forhåbentlig til at stifte mere bekendtskab med i årene frem.

Seneste artikler...

Annonce