"Francisco Franco hjalp Real Madrid"= realitet eller myte?

4 måneder 2 uger siden #1 af Kasillas
I har sikkert hørt - hovedsageligt fra historieløse idiotiske barca-fans - at vores storhed skyldtes Francisco Franco, og narrativen går ud på, at diktatoren var årsagen til vores succes fra anden halvdel af 50’erne. EN myte går igen og igen:  Vi vandt 11-1 i Copa del Rey i 1943 fordi Barca-spillerne blev truet med døden af en person sendt af Franco. Ved man ingenting om historien, så risikerer man ufrivilligt at bidrage til at forstærke myterne hvis man diskuterer det med modparten, der ukritisk gentager buzz-words om at ”Real Madrid var en Franco klub” eller anden associerede ævl.  

I det her debatindlæg vil jeg adressere tre ting spørgsmål:

(1) Er Real Madrid specifikt forbundet med falangisme, mens FC Barcelona stod for kampen imod centralmagten fra Madrid? 

(2) Hjalp Francisco Franco Real Madrid med at vinde hjemlige turneringer?

(3) Hvorfor har Barca-fansene brug for sådanne myter? 


(1) Er Real Madrid specifikt forbundet med falangisme, mens FC Barcelona stod for kampen imod centralmagten fra Madrid? 
De allerfleste tror, at det er almen viden, at Madrid-regionen og byen Barcelona var i opposition med hinanden i forbindelse med Den Spanske Borgerkrig (1936-1939), der endte med Francisco Francos sejr. Den berømte engelske forfatter og socialisten George Orwell skrev sit værk ”Hyldest til Catalonien”, hvor han beskrev revolutionen, og derfor giver titlen et utilsigtet budskab om at byen Barcelona var specifikt imod Madrid. Men en distinktion mellem Madrid og Barcelona fandtes ikke: det meste af tiden i borgerkrigen var Madrid og Barcelona faktisk på samme side. Den senere præsident for Real Madrid, Santiago Bernabeu, kæmpede rigtigt nok på falangisternes side. Men man kan ikke sige, at Real Madrid var på falangisternes side, for i samme åndedræt kæmpede de to gamle Real Madrid-præsidenter, republikaneren Rafael Sánchez Guerra og kommunisten og Sovjet-lejesvende Antonio Ortega imod Francisco Franco. (Kilde: www.irishtimes.com/sport/soccer/debunkin...ng-la-liga-1.1559632 )

Og endnu et fascinerende fakta om Real Madrid: Klubben blev grundlagt i 1902 af bl.a. Juan Palacios samt to brødre, Juan Padros og Carlos Padros. Disse tre blev også henholdsvis første, anden og tredje præsident af Real Madrid. Padros-brødrene var cataloniere.

Vi kan lave følgende del-konklusion: Byen Madrid og klubben Real Madrid har ikke været et hjemsted for falangister ligeså meget som den heller ikke har været hjemsted for socialister eller republikaner. Byen Barcelona var heller ikke en entitet, der kæmpede mod Madrid da borgerkrigens slag ændrede sig. Narrativen om at Barcelona tabte en heroisk kamp mod en fascistisk Madrid-regering er en myte som FC Barcelona har skabt som vi vil vende tilbage til senere i slutningen.(2) Hjalp Francisco Franco Real Madrid med at vinde hjemlige turneringer?
Afslutning af Den Spanske Borgerkrig (1936-1939) endte med at falangisten Francisco Franco overtog magten som diktatoren fra 1939 frem til sin død i 1975. Franco var uden tvivl afstumpet på lige fod med Fidel Castro og undertrykte baskisk, catalansk og galicisk kultur, og tilmed også kvinderne, og for slet ikke at nævne at der ikke var politiske rettigheder. Men hjælp Francisco Franco virkelig Real Madrid med at vinde titler i hjemlige turneringer?
Der er en myte som Barca-fansene gentager, der går igen og igen og igen: I 1943 i Copa del Rey (før: ”Copa del Generalisimo”) tabte Real Madrid den første semifinale-kamp i Barcelona 3-0. Men i returkampen skete det at midt i pausen kom en person fra Franco-regimet til Barcelonas omklædningsrum og truede dem og deres families liv hvis de ikke lod Real Madrid vinde, og så vandt Real Madrid 11-1, og derfor gik videre i pokalturneringen til finalen. - Denne historie kan umuligt være sandt og har mange huller: Real Madrid førte allerede 8-0 før pausen, så en potentiel trussel i pausen ville slet ikke give mening under disse ramme. For andet vandt baskerklubben Athletic Bilbao pokalturneringen over Real Madrid i finalen det år. For det tredje: I perioden 1939-1975 mens Franco sad på magten vandt Barcelona pokalturneringen 9 gange mens Real Madrid vandt den 6 gange. – Hvordan giver det mening?

Men fik Real Madrid hjælp fra Francisco Franco så Real Madrid kunne vinde pokaler i Spanien? En simpel optælling af Real Madrids og Barcelonas titler under Francisco Francos tid mellem 1939-1975 viser, at Real Madrid vandt 22 hjemlige pokaler, mens Barcelona vandt 23 hjemlige pokaler. Nemlig, FC Barcelona vandt altså en pokal mere end Real Madrid i Francos Spanien. Udenfor i Europa hvor Franco ikke havde kontrol gik det bedre: Der vandt Real Madrid 6 pokaler mens Barcelona måtte nøjes med 3 pokaler, så Real Madrid klarede sig bedre i Europa hvor Franco ikke regerede.

Der er også en hage: I de første 14 år af Francos diktatur vandt Real Madrid slet ikke La Liga mens Barcelona vandt 5 La Liga. Bilbao vandt 3 La Liga og Valencia 1 La liga. Altså 9 ud af 14 La Liga gik til ikke-spanske hold. Real Madrid vandt først La Liga i 1954, hele 14 år efter at Francos overtog magten. De idioter, der påstår, at Real Madrid vandt masser pokaler med Francos hjælp kan tydeligvis ikke lave simpel optælling. Prøv selv at tælle efter:

en.wikipedia.org/wiki/Real_Madrid_CF#Honours

en.wikipedia.org/wiki/FC_Barcelona#Honours


(3) Hvorfor har Barca-fansene brug for sådanne myter?
Som Real Madrid-fan ved I nok, at vores klub uden tvivl er den mest historiske og største. 13 gange har vi indtaget Champions League og hvor de nærmeste efterfølgerne er noteret 7 gange (AC Milan) og 6 gange (München og Liverpool). La Liga har vi indtaget 34 gange, og dernæst følger Barcelona med 26 gange. Estadio Santiago Bernabeu er langt bedre stadium end Camp Nou. Lad jer ikke narre af Bernabeu har 80.000 siddepladser, mens Camp Nou har 99.000. Real Madrids stadium er som en tætpakket gryde, hvorimod Barcelonas flader ud, og de yderste pladser kan man slet ikke se noget ved det fjerneste mål. Der er en grund til hvorfor Atletico Madrid, Bayern München og Arsenal ikke byggede et stadium med flere siddepladser. Siden dette århundrede har Real Madrid vundet 7 La Liga og 5 Champions League. FC Barcelona har lige oplevet deres bedste tid nogensinde med Lionel Messi, og alle snakkede for en stund om dem, men så brød Real Madrid barrieren og vandt 4 Champions Leagues, herunder 3 i træk, plus en La Liga, og dermed formåede vi, at aflede opmærksomheden og nu snakkede alle pludseligt om os til store frustration til Barca-fans. Selv Barcas bedste periode har vi stukket en kæp på deres hjul med vores 4 Champions Leagues.

I slutning af 60’er opstod der myter I Barcelona om at Real Madrid er en specifik Franco-klub, og i dag ved vi alle sammen at Real Madrid har svimlende 13 Champions League-titler og Barcelona ”kun” 5, og derudover har vi 34 La liga mens det for Barcas vedkommende er 26. Så har vi Copa Del Rey, hvor Barca fører med 31 mens vi ”kun” har 19, men det er så ”mickey-mouse”-trofæet. Real Madrid er uden tvivl overlegent, og derfor har Barca-fansene brug for en undskyldning for at kompensere deres mindreværdskompleks og for at de kan få det bedre med sig selv over at de er bagud os.

Overordnet set virker FC Barcelona meget optaget af om spillerne er cataloniere eller ej, og nationalisme-racisme er åbenbart en diskret del af Barcas identitet. For Real Madrids vedkommende er vi ligeglade med om man er spanier eller ej, og politik går vi slet ikke op i. Jorge Valdano formulerede det helt perfekt: ”Real Madrid er en klub som kun tænker på det sportslige, aldrig det politiske eller nationalistiske… Jeg tror, at det er en kæmpe fordel den har overfor FC Barcelona som tænker for meget i det politiske.” 
 
​Jeg håber I bruger ovenstående fakta og tal når I kommer i en diskussion.
“Real Madrid er en klub som kun tænker på det sportslige, aldrig det politiske eller nationalistiske… Jeg tror, at det er en kæmpe fordel den har overfor FC Barcelona som tænker for meget i det politiske.” – Jorge Valdano
Sidste redigering: 4 måneder 2 uger siden ved Kasillas.
Følgende bruger(e) sagde tak: nono, andreashn, mohbar, NadaMás, Ramos4

Venligst Log på eller Opret en konto for at deltage i samtalen

4 måneder 2 uger siden #2 af Kasillas
​Jeg har et spørgsmål som jeg desværre ikke har kunne bekræfte: Jeg mindes, at en person her har sagt at Ramon Mendoza var socialdemokrat. Er det korrekt?

“Real Madrid er en klub som kun tænker på det sportslige, aldrig det politiske eller nationalistiske… Jeg tror, at det er en kæmpe fordel den har overfor FC Barcelona som tænker for meget i det politiske.” – Jorge Valdano

Venligst Log på eller Opret en konto for at deltage i samtalen

4 måneder 2 uger siden #3 af Ramos4

Kasillas post=141520 skrev: I det her debatindlæg vil jeg adressere tre ting spørgsmål:

(1) Er Real Madrid specifikt forbundet med falangisme, mens FC Barcelona stod for kampen imod centralmagten fra Madrid? 

(2) Hjalp Francisco Franco Real Madrid med at vinde hjemlige turneringer?

(3) Hvorfor har Barca-fansene brug for sådanne myter? 
​​

​Jeg elsker at du allerede i punkt 3 afviser de to første punkter. Så er spørgsmålene ligesom besvaret :D

1956, 1957, 1958, 1959, 1960, 1966, 1998, 2000, 2002, 2014, 2016, 2017, 2018.

Venligst Log på eller Opret en konto for at deltage i samtalen

4 måneder 2 uger siden #4 af Administrationen
Sidste redigering: 4 måneder 2 uger siden ved Administrationen.

Venligst Log på eller Opret en konto for at deltage i samtalen

4 måneder 2 uger siden #5 af Chamartin
​Kan anbefale at læse Sid Lowe's bog "Fear and loathing in La Liga" om rivaliseringen mellem Madrid og Barcelona. Den er ovenikøbet oversat til dansk nu.

Der beskrives et lidt mere nuanceret billede af alle de kendte påstande, som Barcafans traditionelt er flasket op med i deres ekkokamre.
Følgende bruger(e) sagde tak: mohbar

Venligst Log på eller Opret en konto for at deltage i samtalen

4 måneder 2 uger siden #6 af nono
Fremragende indlæg Kasillas. Tak

Venligst Log på eller Opret en konto for at deltage i samtalen

4 måneder 2 uger siden #7 af mohbar
​Lidt "udenfor referat" og så alligevel ikke helt..: Jeg synes også at man generelt mærker en lidt anderledes atmosfære når man besøger de to byer.

Madrid virker lidt mere international/open mindet og når man besøger butikker/caféerne så møder man lidt mere gæstfrihed og openness. I Barcelona har jeg ofte oplevet lidt mere reserveret atmosfære... en anelse lidt mere arrogance. Det har sg ikke noget at gøre mit fodboldhjerte, men det er min holdning og jeg har stor respekt for begge byer og elsker at besøge dem begge :-)

Venligst Log på eller Opret en konto for at deltage i samtalen

Leveret af Kunena Forum

BEMÆRK! Vi bruger cookies.

Ved at benytte hjemmesiden accepterer du, at der gemmes cookies på din computer. Læs mere

Jeg er indforstået

Hvorfor informerer vi om cookies?

Alle danske hjemmesider skal informere om cookies, der afsættes på brugerens udstyr. Informationen skal være i overensstemmelse med ”Bekendtgørelse om krav til information og samtykke ved lagring af og adgang til oplysninger i slutbrugeres terminaludstyr”.

Vi benytter cookies til:

  • Optimering af teknisk funktionalitet
  • Integration til facebook.com
  • Integration til vores annoncører, herunder Google AdSense

Ønsker du ikke at tillade cookies, kan du finde en vejledning her til at slette/slå dem fra i din browser. Vælger du at slette cookies, vil en del funktioner på madridista.dk ikke fungere hensigtsmæssigt for dig. Fx vil det ikke være muligt at logge på debatforum.