Madridista

 
 

Real Madrids 20 bedste spillere: Nr. 14 - Fernando Hierro

Fernando Hierro

Internettet strømmer over med lister over de bedste spillere i Real Madrids historie, og hver gang sidder man og er mere eller mindre uenig.

En aften i juni mødtes redaktionen fra madridista.dk så til et digitalt møde, som handlede om én ting: at blive enige om, hvem der var de 20 bedste spillere i Real Madrids historie og rangere dem.

Enighed var selvfølgelig ikke muligt at opnå, men ved hjælp af demokratisk samtale nåede vi frem til følgende liste.

Listen skal derfor ikke ses som skribentens egen holdning, men i stedet for madridista.dk’s samlede. De foregående pladser kan ses i bunden af artiklen.


14
Fernando Hierro

Født: 23. marts 1968

Position: Midtbane/forsvar
Periode i Real Madrid: 1989-2003
Kampe for Real Madrid: 601
Mål for Real Madrid: 127
Trofæer med Real Madrid:
5 x La Liga
3 x Champions League
1 x Copa del Rey
4 x Supercopa de España
2 x Intercontinental Cup
1 x UEFA Super Cup

Bedrifter i Real Madrid:
Spilleren med flest kampe for Real Madrid i Intercontinental Cup: 3
Spilleren med tredje flest kampe for klubben, da han forlod Real Madrid: 601

I sommeren 2003 havde Real Madrid netop vundet det spanske mesterskab, og kaptajnen, Fernando Hierro, havde indgået en mundtlig aftale om at forlænge sin kontrakt med klubben. Holdet fejrede triumfen i omklædningsrummet, men da en journalist tilsluttede sig, blev Fernando Hierro rasende.

Titlen skulle fejres på Txistu, en restaurant i Madrid, hvor en stærkt utilfreds trup, i konflikt med præsidenten, ikke havde lyst til at fejre ved Cibeles. Fernando Hierro, som veteran og anfører, gik forrest i protesten, peger på Pérez og siger:

- Vi tager ikke til receptionen på rådhuset.
Hverken ordene eller finger-bevægelsen var dog nogen specielt populær beslutning hos Pérez, der sagde:

- Du skal ikke pege på mig, jeg er ikke dommer.

Og derfra var Hierros Real Madrid-karriere slut.

- Jeg gjorde det jeg skulle. Forsvarede familien, lyder det fra Hierro den dag i dag, men det skulle også blive sidste gang.

Vi spoler dog tiden tilbage, til 1968, hvor Fernando Ruiz Hierro blev født i Málaga den 23. Marts.

Han startede sin fodbold-karriere Torre del Mar, hvor han blev sammenlignet med sine to brødre, Manolo og Antonio, som dog blev vurderet til at være en klasse bedre. Som ung blev han indlemmet i Málagas ungdomstrup, men Málagas ledelse havde ikke den store tiltro til Fernando Hierro og som 18-årig blev han foreslået en udlejning til en anden klub, hvilket blev afslået og Hierro skiftede herefter til holdet i sin fødeby, Vélez-Málaga, hvor han spillede i regional-ligaen.

Hans bror Manolo skulle vise sig at være en god scout. Han anbefalede nemlig sin klub, Real Valladolid, at kigge nærmere på lillebror, Fernando, som Manolo syntes var en god fodboldspiller. Klubben viste sig enige, og Fernando fik en plads på Real Valladolid Promesas, klubbens andethold. Året efter, den 4. oktober 1987, fik han debut for klubbens førstehold.

I 1989 spillede Real Valladolid så Copa del Rey-finale mod Real Madrid. Real Madrid vandt kampen med 1-0, men Fernando gik dog ikke tomhændet fra mødet, for senere på sommeren blev Valladolid enige med Madrid om transferen af den unge spiller. Atlético Madrid, altså.

Der var dog også interesse fra Real Madrid, og så snart Fernando Hierro hørte om dette, forsøgte han at komme ud af sin aftale med Atlético Madrid, og gjorde det klart, at hvis han ikke kunne komme til Real Madrid ville han blive i Valladolid, hvor han havde to år tilbage af sin kontrakt.

Valladolid var dog allerede nået til enighed med Jesús Gil og Atlético og derfor skulle der betales kompensation. Real Madrid-præsident Ramón Mendoza måtte til lommerne. Pengene brugte Jesús Gil på 70.000 ure med påskriften: “Gave fra Don Ramón”, som han gav til medlemmerne af Atlético Madrid.

I Real Madrid skulle Fernando Hierro spille på midtbanen, men pga. manglen på kvalificerede forsvarsspillere, optrådte han også der engang imellem. Hierro var en ganske målfarlig herre. Han scorede over 100 mål for Real Madrid, og i 1991/92-sæsonen opnåede han sit højeste antal mål på en sæson, da det blev til 21 træffere i LaLiga.

I 1994/95 valgte Jorge Valdano dog at placere ham fast i centerforsvaret, hvor han skulle optræde i resten af karrieren. I 2001 gik Manolo Sanchis på pension, og Fernando Hierro overtog anførerbindet i Real Madrid.

I 2003 skilte klubben sig af med Vicente del Bosque og Fernando Hierro, som nævnt tidligere på ganske kontroversiel vis.

Fernando Hierro var kendt som en usædvanligt elegant forsvarsspiller, dygtig på hovedet og frisparksspecialist. Han var ligeledes en stor leder, både for Spanien og for Real Madrid.

I 2003 skiftede Fernando Hierro til Al-Rayyan i Qatar før han i 2004 tog en enkelt sæson i Bolton, der blev hans sidste klub.

Efter karrieren som aktiv har han bl.a. været sportsdirektør i Malaga, landstræner for Spanien under VM i 2018 og assistenttræner i Real Madrid i 2014/15.

Læs om nr. 15 - Amancio

Læs om nr. 16 - Kroos

Læs om nr. 17 - Míchel

Læs om nr. 18 - Hugo Sánchez

Læs om nr. 19 - Zidane

Læs om nr. 20 - Santillana

Tags: Spillerportrætter

Log-på for at kommentere


Madridista02's profilbillede
Madridista02 svaret på emne: #1 2 år 9 timer siden
Undskyld men jeg forstår ikke. Hvorfor blev Hierro rasende da en journalist kom i omklædningsrummet? Og hvorfor var Hierro sur på Perez? Nogen der kan uddybe?

Seneste artikler...