Madridista

 
 

Real Madrids 20 bedste spillere: Nr. 11 - Roberto Carlos

Internettet strømmer over med lister over de bedste spillere i Real Madrids historie, og hver gang sidder man og er mere eller mindre uenig.

En aften i juni mødtes redaktionen fra madridista.dk så til et digitalt møde, som handlede om én ting: at blive enige om, hvem der var de 20 bedste spillere i Real Madrids historie og rangere dem.

Enighed var selvfølgelig ikke muligt at opnå, men ved hjælp af demokratisk samtale nåede vi frem til følgende liste.

Listen skal derfor ikke ses som skribentens egen holdning, men i stedet for madridista.dk’s samlede. De foregående pladser kan ses i bunden af artiklen.


11
Roberto Carlos

Født: 10. april 1973

Position: Forsvar
Periode i Real Madrid: 1996-2007
Kampe for Real Madrid: 527
Mål for Real Madrid: 68
Trofæer med Real Madrid:
4 x LaLiga
3 x Champions League
3 x Supercopa
2 x Intercontinental Cup
1 x UEFA Super Cup

Bedrifter i Real Madrid:
Flest kampe for Real Madrid af alle udlændinge ved karrierestop: 527
Flest kampe for Real Madrid i Intercontinental Cup: 3
Ballon d’Or 2002: Nr. 2
FIFA World Player of the Year 1997: Nr. 2

Da Roberto Carlos i 1996 første gang ankom til Madrid var han 23 år gammel. Han var lige blevet hentet til Real Madrid fra Inter, og han havde aldrig før været i den spanske hovedstad.

Men han tog ikke hen for at se hvor han skulle bo, til Santiago Bernabéu eller ud for at spise på én af byens gode restauranter, som de fleste mennesker sikkert ville gøre som det allerførste, når man ankommer til en ny by.

Nej, da Roberto Carlos var landet i lufthavnen, tog han direkte hen til Plaza de Cibeles. Lige dér hvor Real Madrid fejrer deres titler og triumfer.

- At tage til Cibeles fra lufthavnen var lidt som at lande i Rio de Janeiro for første gang og tage direkte hen til Kristus-statuen. Jeg var så glad.

Han blev født den 10. april 1973 i byen Garça i São Paulo, Brasilien. I 1986 tilsluttede han sig fodboldklubben União São João, hvor han også skulle få professionel debut fem år senere, i 1991.

I 1995 havde han etableret sig i Brasilien, og det var tid til at rykke til Europa. Aston Villa var interesserede, men Roberto Carlos valgte Inter. Inter sluttede som nr. 7 i Serie A, og Carlos havde det ikke godt med klubbens træner, Roy Hodgson, der på det tidspunkt ikke ville have Carlos til at spille venstre back. Ifølge Carlos vidste “ikke meget om fodbold”, mens Hodgson senere har påstået, at Carlos ikke talte helt sandt.

Ikke desto mindre tog han i 1996 til Madrid, bl.a. fordi Fabio Capello var træner. Carlos har senere kaldt Capello for den vigtigste træner i hans karriere.

Capello var netop blevet ansat i Real Madrid efter fem succesfulde år i AC Milan. Da han hørte at Roberto Carlos var tilgængelig, kunne han nærmest ikke tro sine egne ører og sendte omgående Lorenzo Sanz på sagen. Lorenzo Sanz drog mod Milano og 24 timer senere var der en aftale på plads.

Præsidenten hed Lorenzo Sanz. Han blev smittet med coronavirus og mistede desværre livet i marts 2020. Han havde været præsident i godt og vel et halvt år, da han hentede Roberto Carlos til klubben.

Carlos fik debut på udebane mod et godt Deportivo La Coruña-hold med bl.a. Fran og Rivaldo på holdet, og John Toshack på trænerbænken, den 31. august 1996. Carlos havde et drøn af en helflugter, der gik lige forbi stolpen i første halvleg, og i anden halvleg havde han et godt frisparksforsøg, som Depor-keeper Jacques Songo’o dog tog sig af.

Real Madrid var kommet bagud i midten af første halvleg, men med ca. 12 minutter igen fik Real Madrids nye venstre back bolden ude i venstre side af banen, tæt på modstanderens felt. Han tog et skarpt træk ind i banen, og da bolden nåede ind i feltet, tog han et skarpt træk ned mod baglinjen og affyrede med sit stærke venstreben. Bolden blev rettet af, at Nayber og gik i mål. Om det er Carlos’ mål eller ej, vil jeg ikke blande mig i, men ikke desto mindre må man sige, at han havde stemplet ind i Spanien.

To uger senere scorede han dog definitivt et mål, et mål som han selv kalder sit første for Real Madrid. Her spillede man ude mod Real Betis, og man var igen kommet bagud midt i første halvleg. Senere på halvlegen fik man et frispark 30 meter fra mål ude i højre side. Roberto Carlos havde allerede i Inter vist sig som en farlig herre fra distancen, så han fik lov til at sparke det.

Han tog sit velkendte, lange tilløb og sparkede til bolden med ydersiden af foden. Toni Prats havde stillet en mur op bestående af fire spillere, men Carlos’ ikoniske skruede spark, skruede så langt uden om muren, at det dobbelte antal spillere måske ikke engang havde gjort muren bred nok. Carlos havde scoret til 1-1 ved nærmeste stolpe i den sæsons ekstremt smukke lilla udebanetrøje.

I Madrid blev han omgående fast mand. Der var faktisk kun én ud af hans 11 sæsoner i Spanien, hvor han ikke nåede 30 ligakampe. Det var den sidste, og der blev det alligevel til 23 kampe i La Liga.

Dengang, i 1996, var der 22 hold i den bedste spanske række, så man spillede 42 kampe i sæsonen, og da de 42 kampe var spillet, var Real Madrid to point foran Barcelona og var dermed spanske mestre. Carlos havde spillet 37 af dem og det var blevet til fem mål og otte assists.

Sæsonen efter blev en ekstremt vigtig sæson. Man var igen med i Champions League, og man tørstede efter dét trofæ, der gjorde Real Madrid så store i 50’erne, men som man ikke havde vundet siden 1966. Man var kommet i gruppe med Rosenborg, FC Porto og Olympiacos, og her gik man videre efter fire sejre, en uafgjort og et nederlag. Carlos stod for to mål og tre assists på fire kampe. Bayer Leverkusen blev slået ud af kvartfinalen, hvor Carlos lavede én assist, inden Dortmund ventede i semifinalen. Her vandt man 2-0, mens returkampen blev 0-0. Carlos havde lavet endnu en assist og stod nu for to mål og fem assists på otte kampe.

I finalen mødte man Juventus, der havde tabt finalerne i 1996 og 1997. Kampen endte 1-0 på et mål af Predrag Mijatovic og Carlos fik tildelt assistant. Juventus havde headet et Panucci-indlæg væk, men på kanten af feltet kom Carlos og sparkede på mål. I midten af feltet blev skuddet blokeret, Mijatovic fik bolden, tog to træk og sparkede den i kassen.

Det første Champions League/Europa Cup-trofæ i 32 år var endelig hjemme. I 2000 vandt man Champions League igen. Denne gang havde de fundet på at holdene skulle igennem to gruppespil, så man spillede hele 17 kampe, og Carlos spillede samtlige minutter, og lavede fire mål og fire assists. Finalen i 2002 er selvfølgelig mest berømt for Zinedine Zidanes altoverskyggende perle af et mål, men Carlos havde også en væsentlig andel i den sejr. Det var ham der med et hurtigt indkast lagde op til Raúls mål, ligesom det også var ham der lagde op til Zidanes.

På et personligt plan var 2002 måske Carlos’ bedste år. Sejren i Champions League samt verdensmesterskabet med Brasilien indbragte ham en 2. plads til Ballon d’Or, kun overgået af Ronaldo, der var blevet topscorer ved VM, men ikke havde vundet Champions League, da han først kom til Real Madrid om sommeren.

Udover hans første sæson, blev det også til mesterskaber i 2001, 2003 og 2007. Det sidste mesterskab kom i Carlos’ sidste sæson for klubben, hvor han tilmed scorede et meget vigtigt mål i 35. spillerunde. Real Madrid havde starten kampen imod Recreativo Huelva som planlagt, og man havde bragt sig foran 2-0 på mål af Robinho og Ruud van Nistelrooy. Recreativo scorede dog to mål sent i anden halvleg, inden Roberto Carlos scorede til 3-2 i overtiden af kampen. Real Madrid blev mestre med samme antal point som FC Barcelona på 2. pladsen.

Roberto Carlos var, og er, blot 168 cm høj, men ingen kunne overse ham, når han trådte ind på en fodboldbane. Han havde kæmpestore lår, som var programmeret til at spille unaturligt hårdt, når chancen bød sig, han var lynende hurtig og ekstremt offensiv. Han var heller ikke ueffen i defensiven, men han huskes klart mest for sit offensive bidrag.

Brasilianske Carlos Alberto havde revolutioneret hvad det ville sige at være back tilbage i 60’erne og 70’erne, og nu gjorde Roberto Carlos det igen. Teknik, fart, dynamik, kreativitet, humør og mod er nogle af de ord jeg vil klistre til Roberto Carlos. Og netop mod er noget af det, han er blevet spurgt ind til.

Tilbage i 2004 havde Sid Lowe en artikelserie i The Guardian, der hed Small Talk. Her talte han uformelt med fodboldspillere, og da det blev Roberto Carlos’ tur, spurgte Lowe: “Hvorfor er brasilianere så gode til fodbold?”

- Fordi vi ikke er bange for at spille, vi er ikke afhængige af resultater, vi er ikke bekymrede. Når vi går ud på banen ved vi, at vi har 90 minutters ren glæde, der venter på os, svarede han dengang.

Da Roberto Carlos sagde farvel ved mesterskabsfejringen i 2007. Både medspillere og tilskuere råbte hans navn, mens de lavede bevægelser, så man kunne se de tilbad ham. Spillerne samlede sig om Carlos og iklædt Real Madrid-tøj og det brasilianske flag blev han kastet i vejret. Som altid med et stort smil på læben.

Man vidste allerede i marts, at det ville blive hans sidste sæson.

- Jeg forlænger ikke min kontrakt. Jeg tror øjeblikket er kommet, hvor jeg skal ende min tid i klubben, så de kan starte et nyt projekt. Det er jeg sikker på. Min tid i Real Madrid er ovre, sagde han.

Et vaskeægte fodboldikon, en revolutionerende forsvarsspiller havde tilbragt 11 fantastiske, magiske år i Real Madrid. Verdens bedste venstreback forlod klubben.

Men hans afløser var nu heller ikke så dårlig.

Læs om nr. 12 - Pirri

Læs om nr. 13 - Emilio Butragueño

Læs om nr. 14 - Fernando Hierro

Læs om nr. 15 - Amancio

Læs om nr. 16 - Kroos

Læs om nr. 17 - Míchel

Læs om nr. 18 - Hugo Sánchez

Læs om nr. 19 - Zidane

Læs om nr. 20 - Santillana

Tags: Spillerportrætter

Log-på for at kommentere


Ramos4's profilbillede
Ramos4 svaret på emne: #1 1 år 11 måneder siden

madrid2000 post=152152 skrev: Hvis man skal gætte på top 10, så er mit bud
Nr. 1 De stefano
2. Ronaldo
3. Raul
4. Ramos
5. Gento
6. Casillias
7. Benzema
8. Modric
9. Puskas
10.Marcelo

Jeg vil blive overrasket, hvis nogle af de nævnte spiller i min top 10 ikke er med i top 10. Rækkefølgen er nok ikke korrekt.

Jeg er også overraket over at se Marcelo over Roberto Carlos,

​Ganske godt bud. Tror alle ovennævnte er med i top-ti.

Det ville dog undre mig, hvis Redondo slet ikke var i top 20.
Zamorano svaret på emne: #2 1 år 11 måneder siden

DeLaRed post=152161 skrev: ​Du har glemt verdens bedste Ivan ;-)

​Selv jeg ville ikke have taget Bam Bam med
Zamorano svaret på emne: #3 1 år 11 måneder siden

Daniel post=152156 skrev: Jeg vil gerne afsløre, at Camacho ikke er med på vores top-20 liste over de bedste/største/vigtigste spillere i klubbens historie. Vi har to venstrebacks med, og det er ret flot i sig selv. Er han ikke også mere en top-30 spiller? Og hvem ville du (sådan helt personligt) have ham over på vores liste? :-)

​Jeg havde lavet en løs liste i hovedet, hvor jeg havde Camacho med, men jeg havde ikke tjekket diverse statistikker.
Jeg havde ikke troet at Kroos ville snige sig med og jeg kendte ikke nok til Amancio og Pirri.

Ud over dem på listen, så havdee jeg også tænkt på Sanchis og Juanitio (uden at føle mig sikker på at de ville være med).
DeLaRed svaret på emne: #4 1 år 11 måneder siden

madrid2000 post=152152 skrev: Hvis man skal gætte på top 10, så er mit bud
Nr. 1 De stefano
2. Ronaldo
3. Raul
4. Ramos
5. Gento
6. Casillias
7. Benzema
8. Modric
9. Puskas
10.Marcelo

Jeg vil blive overrasket, hvis nogle af de nævnte spiller i min top 10 ikke er med i top 10. Rækkefølgen er nok ikke korrekt.

Jeg er også overraket over at se Marcelo over Roberto Carlos,

​Du har glemt verdens bedste Ivan ;-)
Lars1991 svaret på emne: #5 1 år 11 måneder siden
​Jeg tænker også Ronaldo er udenfor top5. Hans ego har været for stort til at blive en af de aller største i Real Madrid, efter min mening. Men jeg er ikke en af dem der ser hans ego som en dårlig ting eller noget. Bare lige i forhold til et tæt forhold til en klub tæller det jo nok lidt ned. For følelserne skal jo gå begge veje! Og alle de andre på den top10 tænker jeg elsker Real Madrid højere end Ronaldo gør.
Brylle svaret på emne: #6 1 år 11 måneder siden

madrid2000 post=152152 skrev: Hvis man skal gætte på top 10, så er mit bud
Nr. 1 De stefano
2. Ronaldo
3. Raul
4. Ramos
5. Gento
6. Casillias
7. Benzema
8. Modric
9. Puskas
10.Marcelo

Jeg vil blive overrasket, hvis nogle af de nævnte spiller i min top 10 ikke er med i top 10. Rækkefølgen er nok ikke korrekt.

Jeg er også overraket over at se Marcelo over Roberto Carlos,

​Jeg tænker næsten at Benzema med den seneste sæson har skubbet sig selv højere op. I mit hoved er han over Ronaldo og Raul, men jeg har også Ramos et stykke længere oppe. Di Stefano som nummer 1 tror jeg også. 

Men altså man kan næsten blande dem som man vil og så skal man ikke høre et ondt ord herfra.
Daniel's profilbillede
Daniel svaret på emne: #7 1 år 11 måneder siden

Zamorano post=152154 skrev: Jeg havde egenligt regnet med at Camacho ville været med, men han slår næppe nogle af de ti @madrid2000 nævner af.


Jeg vil gerne afsløre, at Camacho ikke er med på vores top-20 liste over de bedste/største/vigtigste spillere i klubbens historie. Vi har to venstrebacks med, og det er ret flot i sig selv. Er han ikke også mere en top-30 spiller? Og hvem ville du (sådan helt personligt) have ham over på vores liste? :-)
Zamorano svaret på emne: #8 1 år 11 måneder siden
Jeg havde egenligt regnet med at Camacho ville været med, men han slår næppe nogle af de ti @madrid2000 nævner af.
madrid2000's profilbillede
madrid2000 svaret på emne: #9 1 år 11 måneder siden
Hvis man skal gætte på top 10, så er mit bud
Nr. 1 De stefano
2. Ronaldo
3. Raul
4. Ramos
5. Gento
6. Casillias
7. Benzema
8. Modric
9. Puskas
10.Marcelo

Jeg vil blive overrasket, hvis nogle af de nævnte spiller i min top 10 ikke er med i top 10. Rækkefølgen er nok ikke korrekt.

Jeg er også overraket over at se Marcelo over Roberto Carlos,

Seneste artikler...