Optakt: Athletic Club - Real Madrid, LaLiga, 34. spillerunde


Det er et af de helt klassiske opgør der finder sted, når ligaens førerhold fra Real Madrid besøger Athletic Club i Baskerlandet, hvor man skal forsøge at tage tre point med hjem til det centrale Spanien.

Og netop Baskerlandet og det centrale Spanien, eller centrale styre, er en del af kernen i dette opgør. Under Francos styre i Spanien blev det baskiske flag nemlig bandlyst, ligesom også sproget og kulturen blev undertrykt. I Madrid fandt han dog, i Spaniens bedste fodboldhold, et værktøj til at sprede sin propaganda, både lokalt og globalt. På denne måde blev Athletic Club et symbol på den baskiske frihed og kultur, mens Real Madrid blev symbolet på det centrale styre. En rivalisering var født.

Det er en rivalisering der altid er tydelig, når Real Madrid besøger San Mamés. Ikke mindst i 1990, da en kamp måtte afbrydes i 12 minutter, da Athletic-fans overdængede Real-keeperen Paco Buyo med forskellig kasteskyts, efter Real Madrid var blevet tilkendt et straffespark.

Athletic Club er i deres egne øjne det modsatte af Real Madrid, og de er stolte af det. Athletic er baskiske, mens Real Madrid er spanske. Real Madrid repræsenteres af Galácticos, Athletic repræsenteres af lokale. Real Madrid er globale, Athletic er lokale.

El Viejo Clásico, den gamle klassiker, som opgøret også kaldes, fandt første gang sted i 1903, nærmere bestemt den 8. april, i den første udgave af Copa del Rey, hvor Athletic Club vandt med 3-2. De to hold har mødt hinanden i samtlige sæsoner af den bedste spanske fodboldrække, der blev grundlagt i 1929. Frem til 2011 var El Viejo Clásico faktisk det oftest spillede opgør i spansk fodbold. Her blev det dog overhalet af El Clásico. Indtil videre er det blevet 114 Real Madrid-sejre i 232 opgør.

Vi spoler imidlertid frem til 2020, og her skal Real Madrid møde et hold i form. Siden coronapausen har Athletic kun tabt én kamp (Barcelona), og i onsdags formåede de, som det første udehold i sæsonen, at vinde på Mestalla, da de slog Valencia med 0-2. Ved den lejlighed scorede den tidligere Atlético Madrid-spiller Raúl García begge mål, hvilket bringer ham op på 13 kasser i denne sæson. Det gør ham til Athletic-topscorer, og samtidig er det hans bedste sæson nogensinde, målt på antallet af mål. Det er fire mere end Sergio Ramos har scoret, men til gengæld står de begge to noteret for ni gule kort i sæsonen, så vi kan forvente en hård duel mellem de to.

Athletic øjner helt sikkert muligheden for europæisk fodbold i næste sæson. Med deres fine form er de kravlet op på ligaens 8. plads, mens konkurrenterne fra Real Sociedads ringe form betyder, at der kun er to point op til 7. pladsen, som giver mulighed for Europa League.

Los Leones fra Bilbao er dog ikke det eneste formstærke hold på banen. Real Madrid kommer med lutter sejre efter coronapausen, og trods det tvivlsomme spil de seneste par kampe er det alligevel lykkes at hive det maksimale antal point ud af kampene. De seneste fire indbyrdes opgør på San Mamés er endt uden Athletic-sejre, med to sejre til Real Madrid og to krydser, og det er helt sikkert til Madrids fordel, at kampen spilles uden tilskuere. Vi skal faktisk helt tilbage til 2015 for at finde seneste Athletic-sejr, dengang over Carlo Ancelottis Real Madrid.

På hjemmebane er Athletic Club bare en rigtig svær modstander. De har lukket sølle ni mål ind i 16 hjemmekampe, og det er altså det stærkeste LaLiga kan mønstre. Atlético og Real Madrid har begge lukket 10 ind på hjemmebane. I det hele taget er det kun de to Madrid-hold der kan stikke Athletics forsvar i denne sæson. 28 mål har modstanderne listet forbi Unai Simón, som sammen med Yeray Álvarez og Iñigo Martínez udgør en af nationens bedste defensiver.

Raphaël Varane måtte udgå fra kampen mod Getafe og bliver ikke klar til dagens kamp, mens Eden Hazard, som overhovedet ikke spillede mod Getafe, ikke deltog i gårsdagens træning, og ikke er at finde i truppen til kampen. Ifølge Marca går Real Madrid tilbage til at spille 433 efter to mindre succesfulde kampe med Isco på 10’eren. Éder Militão erstatter Varane, Fede Valverde erstatter Modric og Rodrygo tager sig af højrekanten, mens Isco glider ud på bænken.

Vi har at gøre med noget så sjældent som en eftermiddagskamp. Vejret er så til gengæld forholdsvis barmhjertigt i Bilbao i dag med temperaturer omkring 26 grader på spilletidspunktet mod 33 grader i Madrid på samme tidspunkt. Det betyder så også, at det er første gang man spiller før Barcelona siden genstarten af LaLiga.

Kampen sparkes i gang kl. 14:00 og kan ses på TV2 Sport X og TV2 Play. Efter kampen drøner Daniel og Oscar i studiet for at optage podcast til jeres hungrende ører.

Real Madrids forventede hold: Courtois, Carvajal, Militão, Ramos, Mendy, Valverde, Casemiro, Kroos, Rodrygo, Benzema, Vinicius.

Seneste artikler...

Annonce