Madridista

 
 

Real Madrids 20 bedste spillere: Nr. 18 - Hugo Sánchez

hugo sanchez portræt

Internettet strømmer over med lister over de bedste spillere i Real Madrids historie, og hver gang sidder man og er mere eller mindre uenig.

En aften i juni mødtes redaktionen fra madridista.dk så til et digitalt møde, som handlede om én ting: at blive enige om, hvem der var de 20 bedste spillere i Real Madrids historie og rangere dem.

Enighed var selvfølgelig ikke muligt at opnå, men ved hjælp af demokratisk samtale nåede vi frem til følgende liste.

Listen skal derfor ikke ses som skribentens egen holdning men som madridista.dk’s samlede. Portrætterne af de foregående spillere kan ses i bunden af artiklen.

Vi fortsætter her med nummer 18. God fornøjelse.


18
Hugo Sánchez


Født: 11. juli 1958

Position: Angriber
Periode i Real Madrid: 1985-1992
Kampe for Real Madrid: 282
Mål for Real Madrid: 208
Trofæer med Real Madrid:
5 x LaLiga
1 x UEFA Cup
1 x Copa del Rey
3 x Supercopa de España

Bedrifter i Real Madrid:
- Vandt Den Gyldne Støvle i 1990 som den mest scorende spiller i Europas største ligaer
- Vandt Pichichi-trofæet fire gange mellem 1985 og 1990
- Blev to gange kåret som den bedste udenlandske spiller i LaLiga i 1987 og 1990
- I 1989/90-sæsonen scorede han 38 mål i LaLiga – alle på førsteberøringer. Den rekord stod frem til 2011.
- Den syvende mest scorende spiller i Real Madrids historie

Tilbage i 1985 var Real Madrid inde i lidt af en tørke på mesterskabsfronten. Man vandt Copa del Rey i 1982 og UEFA Cuppen i 1985, men man havde ikke vundet ligaen siden 1980. Derfor havde man i sommeren 1985 naturligvis ingen idé om, hvilken æra der netop skulle til at tage spansk fodbold med storm. La Quinta del Buitre-drengene havde allerede fået debut drypvist over de seneste sæsoner, og anført af Emilio Butragueño skulle de lægge navn til denne gyldne periode. Her og nu skal det dog ikke handle om nogle af de hjemmeavlede Quinta-drenge men derimod om spilleren, der med Guardian-journalisten Sid Lowes ord uden diskussion var den bedste Real Madrid-spiller i Quinta-tiden.

Det drejer sig naturligvis om den mexicanske angriber, Hugo Sánchez, som Real Madrid lykkedes med at hente hos bysbørnene fra Atlético Madrid den 15. juli 1985 få dage efter hans 27-års fødselsdag. Angriberen med kaldenavnet ’Hugol’ havde netop ført Atlético til en andenplads i ligaen med sine 19 mål og et Pichichi-trofæ til følge som ligaens topscorer. Det var dog blot et varsel om, hvad der var i vente i de følgende fem sæsoner, hvor han skulle danne en stærk angrebsduo med El Buitre i Real Madrid.

Fra ikke at have vundet ligaen siden 1980 vandt Real Madrid med Sánchez på holdet nu hele fem ligatitler på stribe med den mexicanske målmaskine som Pichichi i fire af sæsonerne. Og Sánchez var netop en målmaskine i ordets mest bogstavelige forstand. En usædvanligt kraftfuld, aggressiv og atletisk angriber med fart, et knaldhårdt spark, stor springkraft og en næse for mål. Og målene blev scoret på alle tænkelige måder. Det var tap-ins, utallige saksesparksmål, friløbere, langskud, frispark, straffespark og ofte med den karakteristiske saltomortale-jubelscene som kirsebærret på toppen.

I Sánchez’ første sæson vandt Real Madrid UEFA Cuppen for anden gang på stribe og denne gang med den mexicanske angriber som målscorer i finalen. Ligaen blev vundet med elleve point ned til Barcelona og på ny med Sánchez som Pichichi med sine 22 mål. I de følgende år skruede han dog endnu en gang på knappen, for i hver af de efterfølgende fire sæsoner scorede han som minimum 27 mål alene i LaLiga, hvilket indbragte ham yderligere tre Pichichi-trofæer.

Sánchez’ karriere kulminerede med Real Madrids femte ligatitel på stribe i 1990, hvor han scorede hele 38 gange i ligaen – og bemærkelsesværdigt nok alle målene på førsteberøringer. Det var en rekord, der stod helt frem til, at Cristiano Ronaldo slog den i 2011, og tilbage i 1990 sikrede det Sánchez Den Gyldne Støvle, der uddeles til den mest scorende spiller i Europas største ligaer.

Sánchez havde yderligere to sæsoner i Real Madrid, som der dog ikke er ligeså meget at skrive hjem om, men angriberen havde allerede da sat sit mærke på klubbens historie. Han er den syvende mest scorende spiller i Real Madrids historie, og der er kun tre spillere fra top ti, der kan overgå hans målsnit på 0,74 mål per kamp, nemlig Cristiano Ronaldo, Ferenc Puskás og Alfredo Di Stéfano. Dertil er han den fjerde mest scorende spiller i LaLigas historie og én af blot fire spillere til at vinde Pichichi-trofæet fem gange (hvoraf fire altså var med Real Madrid).

Sánchez er en spiller, der har det med at blive glemt, da hans succes er nært forbundet med den gyldne generation af spaniere fra eget akademi, der gav navn til perioden med de fem spanske mesterskaber i træk. Derfor mangler han ligesom resten af Quinta-drengene også den store europæiske titel, da Real Madrid fra 87 til 89 alle år røg ud i semifinalen i Den Europæiske Mesterholdsturnering. Men med de mange mål, de mange ligatitler, de mange Pichichi-trofæer og statussen som en af Real Madrids absolut bedste angribere gennem tiden lægger Hugo Sánchez sig godt til rette på 18-pladsen på denne liste.

Læs om nr. 19 - Zidane
Læs om nr. 20 - Santillana

Tags: Spillerportrætter

Log-på for at kommentere

Seneste artikler...