Madridista

 
 

Real Madrids 20 bedste spillere: Nr. 7 - Gento

gento portræt

Internettet strømmer over med lister over de bedste spillere i Real Madrids historie, og hver gang sidder man og er mere eller mindre uenig.

En aften i juni mødtes redaktionen fra madridista.dk så til et digitalt møde, som handlede om én ting: at blive enige om, hvem der var de 20 bedste spillere i Real Madrids historie og rangere dem.

Enighed var selvfølgelig ikke muligt at opnå, men ved hjælp af demokratisk samtale nåede vi frem til følgende liste.

Listen skal derfor ikke ses som skribentens egen holdning men som madridista.dk’s samlede. Portrætterne af de foregående spillere kan ses i bunden af artiklen. Vi fortsætter her med nummer 7. God fornøjelse.


7
Francisco ”Paco” Gento López

Født: 21. oktober 1933

Position: Venstre wing
Periode i Real Madrid: 1953-1971
Kampe for Real Madrid: 600
Mål for Real Madrid: 182

Trofæer med Real Madrid:
- 12 x LaLiga
- 6 x Europæisk Mesterholdsturnering
- 1 x Intercontinental Cup
- 2 x Latin Cup
- 1 x VM for klubhold
- 2 x Copa del Rey

Bedrifter i Real Madrid:
- Rekordindehaver af flest LaLiga-titler med 12 styks
- Rekordindehaver af flest triumfer i Champions League/Den Europæiske Mesterholdsturnering med 6 styks
- Flest optrædener i finaler i Champions League/Den Europæiske Mesterholdsturnering med 8 (samme antal som Paolo Maldini)
- Spilleren med flest trofæer for Real Madrid frem til Marcelo tog den i år (2022)
- Ærespræsident i Real Madrid fra 2016 til 2022

Paco Gento blev født i byen Guarnizo i Cantabrien-regionen i det nordlige Spanien tilbage i oktober 1933. Herfra er der ikke langt til byen Santander, og det var også her, at han efter ophold i et række mindre klubber startede sin professionelle karriere for Racing de Santander. Han nåede dog ikke mange førsteholdskampe for Racing, før Real Madrid fik fingrene i den unge Gento. I 1952/53-sæsonen havde han nemlig primært gjort sig på Racings B-hold, men sygdom på førsteholdet gav plads til Gento, og da han kom i kamp imod Real Madrid, gik det hurtigt med at hente ham til den spanske hovedstad. Blot tre dage efter kampen imellem Racing de Santander og Real Madrid havde han underskrevet kontrakten med Los Blancos. En handel, der i legendesektionen på Real Madrids hjemmeside beskrives som en af klubbens vigtigste handler nogensinde.

Gento kom altså til Real Madrid i 1953, hvilket var det samme år som Alfredo Di Stéfano, og herfra startede en helt ny æra i klubben. På daværende tidspunkt havde Real Madrid ikke vundet det spanske mesterskab i to årtier. Vi skal helt tilbage til sæsonen 1932/33 før den spanske borgerkrig, men allerede i Gentos første sæson vandt man ligaen, og der skulle blot gå et par år, før de berømte fem triumfer på stribe i Den Europæiske Mesterholdsturnering skulle komme i hus.

Gentos start i Real Madrid var dog ikke ligefrem en succes. Den blot 19-årige spanier havde svært ved at finde sin plads på holdet, kæmpede med at tøjle sin enorme fart og sparkede på mål fra alle mulige vinkler. Det endte med, at han primært spillede i første halvdel af sæsonen og sad ude i anden med blot 17 ligaoptrædener i alt. Fansene var på nakken af den nye, unge kantspiller, og der var rygter om, at han allerede den kommende sommer skulle skippes videre til en anden klub. I modsætning til eksempelvis Luka Modric ramte kritikken ham hårdt, og selv har han udtalt følgende om skiftet til Real Madrid: ”Det hele var for stort. Bare deres navn, atmosfæren, min afsondrethed, min reserverede karakter, genertheden, fansene, som var efter mig og med god grund. Det betød alt sammen, at jeg havde det svært. Jeg mistede søvn over kritikken. Det fik mig til at tro, at de ville sende mig til et hold i provinsen”.

I citatet berører Gento noget af det, som er en vigtig del af hans fortælling; hans ydmyghed og sky karakter. Han var ikke ligesom Di Stéfano og Puskás på sin samtid en etableret kæmpestjerne med stort ledergen og masser af punkter på CV’et, men i stedet lærte han med tiden at være en tro væbner og loyal oplægger til de to giganter, der lå mere centralt i banen. Netop Di Stéfano har en stor andel i beslutningen om at bibeholde troen på den unge spanier, for det var ham, der bankede på døren hos præsident Santiago Bernabéu og overbeviste ham om at holde på Gento. Med ordene ”han har fart og sparker til bolden som en kanon. Det er ikke noget man kan lære, det er noget man har. Vi kan lære ham resten” var Bernabéu overbevist. Og Di Stéfano skulle få ret. Siden har han yderligere udtalt: ”Fyren var introvert. Han kom fra en lille by og følte sig malplaceret. I det andet år blev han den bedste kantspiller i verden”.

Med Di Stéfanos ord er vi klar til tage fat på de efterfølgende 17 sæsoner, hvor Gento markerede sig som en af Real Madrid og spansk fodbolds allerstørste legender. Med sin dødbringende fart blev han en uvurderlig del af Real Madrids offensiv, hvor han drog fordel af sin ydmyge tilgang og medfølgende evne og villighed til at servicere de endnu større stjerner. Fra 1956 til 1960 vandt Real Madrid hvert år Den Europæiske Mesterholdsturnering med Gento som deltager i alle finalerne og som målscorer i to af dem. Endda som matchvinder med et sent mål til 3-2 imod Milan i 1958. Han var tilmed med i begge de tabte finaler i 1962 og 1964 og var anfører, da Yé-yé-holdet med lutter spanske spillere vandt trofæet igen i 1966.

Når man dykker ned i historien om Gento, er det altid hans fart, der bliver fremhævet som noget af det første. Han omtales blandt andet som Kulingen fra Cantabrien (efter navnet på den vind, der præger hans hjemegn) og El Supersonico, og en lang række af medspillere og modspillere har gennem tiden sat ord på, hvordan det var at opleve Gento. Di Stéfano har forklaret, hvordan han og resten af holdet måtte spekulere i ikke at sende ham afsted for tidligt, da de ellers aldrig ville nå at komme med frem, og Puskás fortæller om holdets taktik i de år: ”Planen var ligetil. Vi vidste, at vi i Gento havde det hurtigste, der fandtes på to ben”. Da først Gento fik styr på sin enorme fart, blev han en dominerende skikkelse på venstrekanten, og når man læser Ignacio Zocos beskrivelse af hans spillestil, får man et billede af en kantspiller, der i høj grad minder om spidskompetencerne hos nutidens vævre kantspillere. Zoco forklarer: ”Gentos hurtighed var frygtindgydende. Det var umuligt at stoppe ham. Men selv var han i stand til at standse på en meter – hvilket betød, at forfølgerne høvlede forbi, mens de desperat prøvede at hugge bremserne i. Med forsvareren ude af spillet fortsatte Gento så i en anden retning”.

Når man læser og hører om spillere, der udfoldede sig for 50-70 år siden, er man sædvanligvis nødsaget til at stole på de store spillere og fodboldkendere, der beretter om, hvad de så dengang, eller man kan forsøge at danne sig et indtryk fra semigrynede billeder af gamle kampe. Med spillere af Gentos kaliber er det dog bestemt muligt at opleve det med egne øje gennem gamle klip – især når det handler om noget så banalt som fart! Gento er målt til at løbe en 100 meter på 11 sekunder, og når man ser de gamle klip, ser man en fart, der står i latterlig stor kontrast til modstandernes. Gento dyrkede atletik i sine unge dage, inden fodboldbolden blev levevejen, og der er ingen tvivl om, at Real Madrid havde en sand atlet på holdet i disse år. Med et lavt tyngdepunkt, en kraftig, tætbygget krop og en højde på blot 168 centimer, er det som at se en kanonkugle støde gennem forsvarskæder. Det er ikke svært at forestille sig, hvordan datidens angribere har lukreret på indlæggene fra baglinjen fra Gentos venstreben. Det er heller intet tilfælde, at Marca kort efter Gareth Bales mål i Copa del Rey-finalen i 2014, hvor waliseren komplet oversprintede Marc Bartra, henvendte sig til Gento med en spørgsmålsrunde om, hvad netop han havde at sige om den slags mål.

I især én henseende er Gento unik i forhold de andre store legender fra hans tid. Idét Gento var så ung, da han kom til Real Madrid, betød det, at han formåede at bygge bro mellem to vigtige æraer i klubbens historie. Da han var anfører i 1966-finalen i Den Europæiske Mesterholdsturnering, var spillere som Di Stéfano, Puskás, Santamaría og Zárraga alle væk, men i stedet var en ny håndfuld legender i form af Grosso, Amancio og Pirri at finde på banen – sammen med Gento. Gento gik fra at vinde store turneringer internationalt som løjtnanten for de helt store kaptajner til selv at være kaptajn på et spansk domineret hold, der skulle vinde det ene mesterskab efter det andet hjemme i Spanien.

I dag har Gento et overdådigt eftermæle, der fortsat indeholder et par store rekorder. Han har både rekorden for flest vundne Europæiske Mesterholdsturneringer (medtalt Champions League) med seks af slagsen. Kun to klubber i verden har flere trofæer end Gento – Real Madrid og Milan, der har syv. Tilmed er hans otte finaledeltagelser rekord, hvilken han deler med Paolo Maldini. Derudover er hans tolv spanske mesterskaber også rekord, og endnu vildere bliver det af at tænke på, at han i løbet af 18 sæsoner vandt mesterskabet i hele 66% af sæsonerne. Ovenikøbet betyder det, at han har været med til at indbringe Real Madrid lidt over en tredjedel af alle klubbens spanske mesterskaber nogensinde.

Internt i klubben er Gento at finde i toppen af flere af de historiske lister. Han har spillet ottende flest kampe, scoret syvende flest mål og er på andenpladsen på listen over spillere med flest trofæer – en rekord, der blev taget fra ham i år, da Marcelo tog førstepladsen. Hvis der blev noteret assists på Gentos tid, ville han helt sikkert også være i toppen af assistlisten, for især i den første halvdel af hans Real Madrid-karriere var der endnu større spillere, der skulle assisteres. På trods af sin lidt lavere status på holdet end de største stjerner og sin rolle som oplægger blev han dog nummer otte i Ballon d’Or-opløbet i 1959 – efter naturligvis både Di Stéfano, der vandt prisen, og Puskás. I øvrigt har Gento også haft sæsoner, hvor han rundede tocifret antal mål i ligaen med de 15 fuldtræffere i 1959/60-sæsonen som den personlige rekord.

Gento spillede i Real Madrid helt frem til 1971, hvor han i en alder af 38 år trak sig tilbage uden behov for flere eventyr andetsteds. Selvom han startede ud som en introvert, overvældet dreng voksede han sig til en af klubbens største ikoner nogensinde. Det var også Gento, der efter Di Stéfanos død i 2014 blev udnævnt som ny ærespræsident i klubben. Den titel sad han på frem til januar i år, 2022, hvor han selv gik bort i en alder af 88 som den sidste fra det lendariske kuld, der vandt de første fem titler i den største europæiske fodboldturnering i 50’erne. I den forbindelse tog vi her på siden afsked med Gento i en podcast, som I finder her, hvis I vil høre flere ord om Kulingen fra Cantabrien.

Læs om nr. 8 - Casillas

Læs om nr. 9 - Modric

Læs om nr. 10 - Marcelo

Læs om nr. 11 - Roberto Carlos

Læs om nr. 12 - Pirri

Læs om nr. 13 - Butragueño

Læs om nr. 14 - Fernando Hierro

Læs om nr. 15 - Amancio

Læs om nr. 16 - Kroos

Læs om nr. 17 - Míchel

Læs om nr. 18 - Hugo Sánchez

Læs om nr. 19 - Zidane

Læs om nr. 20 - Santillana

Tags: Spillerportrætter

Log-på for at kommentere


Daniel's profilbillede
Daniel svaret på emne: #1 1 år 11 måneder siden

madrid2000 post=152575 skrev: En spiller der fortjener en plads her må helt klart være Casemiro.

Jeg tror ikke midtbanen med Kroos og Modric havde fungeret uden Casemiro. 

Jeg synes han har spillet sin rolle til perfektion. Det er tydeligt at mærke når han ikke er med. 

Blev han diskuteret? Var han tæt på at være med?


 

​Casemiro blev ikke nævnt eller diskuteret, så han var ikke med i vores overvejelser og var altså ikke tæt på at komme med på VORES top 20 over de bedste spillere i Real Madrids historie. Redondo var et emne, da vi nærmede os pladserne 17-20, men han sneg sig heller ikke ind, og han er trods alt på VORES All Time-hold, som vi lavede på podcasten for nogle år tilbage.

Jeg kan imidlertid sagtens følge din argumentation, men vi fandt ikke plads til ham, selvom han har været en vigtig brik for Kroos og Modric' fodboldspil på midtbanen.
madrid2000's profilbillede
madrid2000 svaret på emne: #2 1 år 11 måneder siden

DeLaRed post=152577 skrev:

madrid2000 post=152576 skrev:

DeLaRed post=152572 skrev:

Evden post=152571 skrev: Ingen liste er stor nok til Grande Arbeloa - han er udenfor kategori! Nogle vil endda påstå, at det er af selvsamme grund, at Iván Helguera ikke er af finde på listen.

​Listen lavet af administrationen er jo kun over de 20 "Bedste Spillere", Ivan H. er ene og alene paa listen over "Den ALLER Bedste"!

​Helguera var helt sikkert bedre end Raul Bravo, Pavon og Mijia, men så heller ikke mere :-)

​Helguera var en fodbold gud iblandt mennesker!

Og resten af fodbold verdenen er ikke i tvivl.

"Throughout my career I always aspired to reach the level of Ivan" - Zidane

"The greatest defender I have ever played against?, Well, Helguera of course" - Ronaldinho

"The highlight of my career was without a doubt the 2 seasons I got to play with Helguera at Madrid, he basically taught me everything I know on and off the pitch" - Ramos

"Helguera is the best football player in history, no question!" - Henry

"Not only was he the most gifted football player I have ever played with, but he also gave me great advice on what hair products to use" - Beckham

Der er ingen tvivl, Helguera var den aller stoerste, og det er ikke til diskution!


"Helguera is the greatest sportsman of all time" - 
Abraham Lincoln
DeLaRed svaret på emne: #3 1 år 11 måneder siden

madrid2000 post=152576 skrev:

DeLaRed post=152572 skrev:

Evden post=152571 skrev: Ingen liste er stor nok til Grande Arbeloa - han er udenfor kategori! Nogle vil endda påstå, at det er af selvsamme grund, at Iván Helguera ikke er af finde på listen.

​Listen lavet af administrationen er jo kun over de 20 "Bedste Spillere", Ivan H. er ene og alene paa listen over "Den ALLER Bedste"!

​Helguera var helt sikkert bedre end Raul Bravo, Pavon og Mijia, men så heller ikke mere :-)

​Helguera var en fodbold gud iblandt mennesker!

Og resten af fodbold verdenen er ikke i tvivl.

"Throughout my career I always aspired to reach the level of Ivan" - Zidane

"The greatest defender I have ever played against?, Well, Helguera of course" - Ronaldinho

"The highlight of my career was without a doubt the 2 seasons I got to play with Helguera at Madrid, he basically taught me everything I know on and off the pitch" - Ramos

"Helguera is the best football player in history, no question!" - Henry

"Not only was he the most gifted football player I have ever played with, but he also gave me great advice on what hair products to use" - Beckham

Der er ingen tvivl, Helguera var den aller stoerste, og det er ikke til diskution!
madrid2000's profilbillede
madrid2000 svaret på emne: #4 1 år 11 måneder siden

DeLaRed post=152572 skrev:

Evden post=152571 skrev: Ingen liste er stor nok til Grande Arbeloa - han er udenfor kategori! Nogle vil endda påstå, at det er af selvsamme grund, at Iván Helguera ikke er af finde på listen.

​Listen lavet af administrationen er jo kun over de 20 "Bedste Spillere", Ivan H. er ene og alene paa listen over "Den ALLER Bedste"!

​Helguera var helt sikkert bedre end Raul Bravo, Pavon og Mijia, men så heller ikke mere :-)
madrid2000's profilbillede
madrid2000 svaret på emne: #5 1 år 11 måneder siden
En spiller der fortjener en plads her må helt klart være Casemiro.

Jeg tror ikke midtbanen med Kroos og Modric havde fungeret uden Casemiro. 

Jeg synes han har spillet sin rolle til perfektion. Det er tydeligt at mærke når han ikke er med. 

Blev han diskuteret? Var han tæt på at være med?

 
DeLaRed svaret på emne: #6 1 år 11 måneder siden

Evden post=152571 skrev: Ingen liste er stor nok til Grande Arbeloa - han er udenfor kategori! Nogle vil endda påstå, at det er af selvsamme grund, at Iván Helguera ikke er af finde på listen.

​Listen lavet af administrationen er jo kun over de 20 "Bedste Spillere", Ivan H. er ene og alene paa listen over "Den ALLER Bedste"!
Evden svaret på emne: #7 1 år 11 måneder siden
Ingen liste er stor nok til Grande Arbeloa - han er udenfor kategori! Nogle vil endda påstå, at det er af selvsamme grund, at Iván Helguera ikke er af finde på listen.
Daniel's profilbillede
Daniel svaret på emne: #8 1 år 11 måneder siden

Ramos4 post=152563 skrev: Top 6 må bestå af Cristiano, Di Stefano, Puskas, Raúl, Benzema og Ramos.

​Jeg synes, du undervurderer Arbeloa ret meget.
Ramos4's profilbillede
Ramos4 svaret på emne: #9 1 år 11 måneder siden
Top 6 må bestå af Cristiano, Di Stefano, Puskas, Raúl, Benzema og Ramos.
Ramos4's profilbillede
Ramos4 svaret på emne: #10 1 år 11 måneder siden
12 mesterskaber og 6 mesterholds titler. Det er overraskende at Gento kun er nummer 7. Det må betyde at top 6 virkelig er stærk.

Seneste artikler...